DORN METHODE


Heb je : 

  • beenlengteverschil
  • scheefstand van het bekken (SI-gewricht)
  • klachten aan rug, nek, schouder, knie en heup
  • klachten aan gewrichten van armen, benen en handen
  • klachten aan maag, darmen en blaas
  • hoofdpijn

Dan is de Dorn Methode wellicht iets voor jou..


WAT IS DE DORN METHODE?

De Dorn-Methode is een rustige en zachte behandeling (in tegenstelling tot “kraken”) waarmee gewrichten en wervels kunnen worden gecorrigeerd.

De basis van de Dorn-methode is altijd de correctie van het beenlengteverschil en we gaan op een natuurlijke manier het langere been korter maken. De benen zijn de steunpilaren van het bekken, en als deze ongelijk staan ontstaat er een bekkenscheefstand. Dit kan voor veel problemen zorgen en leidt vaak tot heiligbeenverschuivingen en chronische problemen zoals : scoliose, lage rugklachten, heupklachten, kniepijn, voetproblemen, verzakkingen, darm- en blaasproblemen en nekklachten.

Als het beenlengteverschil is opgeheven gaan we verder met de wervelkolom. Met de duimen zet ik op een voorzichtige manier de wervels op hun plekje terug. Tegelijk maak ik het bindweefsel tussen de wervels los, waardoor de doorbloeding beter wordt. 

Omdat bij deze behandeling ook alle zenuwuiteinden van de wervelkolom worden behandeld, heeft de behandeling ook een gunstig effect op alle organen. De sturing van de organen gaat vanuit de hersenen via het ruggenmergkanaal naar de plaatsen waar ze uit de wervelkolom naar de betreffende organen lopen. Als de wervels niet goed staan komen deze verbindingen ook onder druk te staan.

Belangrijk met deze methode is de dynamische samenwerking met cliënt en behandelaar. Om de correcties goed uit te voeren is het noodzakelijk om deze in beweging uit te voeren. Op deze manier blijft pijn tijdens de correctie uit en het lichaam accepteert deze veel makkelijker.

Bovendien worden er veel praktische zelfhulpoefeningen en advies meegegeven, zodat je thuis actief en bewust mee kan werken aan een blijvend resultaat.


WAAROM DORN MERTHODE?

De wervelkolom is het stabiele omhulsel van het ruggenmerg, de grootste bundel zenuwen die van de hersenen naar al onze organen in ons lichaam voert. Vrijwel iedereen heeft een beenlengteverschil. Daardoor wordt het lichaamsgewicht verplaatst naar het kortere been en komt het ruggenmergkanaal in een andere houding.

Een verschoven rugwervel kan veel klachten veroorzaken, zoals nek- en schouderpijn, rugpijn, uitstralende pijn in armen en benen en nog veel meer.

Het zijn vaak klachten die niet direct in verband worden gebracht met een verschoven wervel. Denk bijvoorbeeld aan maagklachten en hoofdpijn.

Door onze dagelijkse houding  (hoe we zitten, staan, autorijden enz.) belasten we ons heupgewricht. Het dijbeen die in de kom van het heupgewricht ligt, trekt eraan. Daardoor gaat het bot langzaam naar buiten glijden en ontstaat er een scheefstand in het bekken, met als gevolg een beenlengteverschil. Dit verschil kunnen we corrigeren door het toepassen van de Dorn Methode.

Bij de meeste therapievormen wordt het kortere been kunstmatig langer gemaakt (zooltje in de schoen), terwijl we met de Dorn Methode juist het langere been korter maken.


WAT GEBEURT ER TIJDENS DE BEHANDELING?


Tijdens de behandeling wordt het lengteverschil in de benen zoveel mogelijk opgeheven. 

Dit gebeurt op een zachte en krachtige manier en altijd tijdens beweging. De cliënt werkt tijdens de behandeling dus actief mee. Het bewegen houdt de spieren bezig en “leidt ze af”. Zo kunnen de spieren de correctie niet tegenwerken. In rust houden de spieren de wervels in zijn verkeerde positie vast en is een correctie alleen mogelijk tegen de weerstand van de spieren in. Deze speciale manier van werken maakt de Dorn Methode tot een milde behandelvorm.

Na het corrigeren van het beenlengteverschil worden alle wervels en gewrichten gecontroleerd en indien nodig gecorrigeerd. Hierbij komen de volgende punten aan bod : de sacro-iliacale gewrichten, de heupgewrichten, de ruggenwervels, de nekwervels, de schoudergewrichten, elleboog, pols en vingergewrichtjes.

Soms komt het voor dat de spieren erg gespannen zijn. Het is dan nodig om voor de behandeling de spieren te masseren. Meestal vindt na de correctie een afsluitende Breussmassage plaats, waarbij de hele wervelkolom meer gestrekt wordt en de veerkracht van de tussenwervelschijven te stimuleren.

Na de behandeling moet je 2 a 3 dagen inspanningen vermijden.

Er kan wat spierpijn optreden op plaatsen waar de wervels gecorrigeerd zijn. Dat betekent dat de nieuwe positie gestabiliseerd wordt.

Veel water en thee drinken helpt hierbij om het ontgiften te bevorderen. Opgehoopte gifstoffen in de weefsels komen nu los.

Voor de behandeling hebben we eerst een kort intake gesprek.


DORN & KIND

Ook bij baby's, kleine kinderen en pubers is het van belang dat er geen beenlengteverschil is.

Het beenlengteverschil kan al tijdens de bevalling optreden, en veel problemen op latere leeftijd kunnen met Dorn therapie voorkomen worden. Denk aan verkrampingen, verstijvingen, vergroeiingen van de wervelkolom en daarmee negatieve uitwerkingen op gewrichten en organen.

Volwassenen kunnen vaak zeggen waar het pijn doet, maar bij baby's en kinderen dat werkt dat systeem nog niet zo. Zij uiten zich door huilen (huilbaby), schreeuwen, onrustig slapen, spijverteringsproblemen, vertraagde ontwikkeling, onsymmetrisch spartelen, kruipen, lopen, bilplooien, grijpen, draaien met het hoofd.

Kinderen kunnen last hebben van huid-, oog- en oorproblemen, leerstoornissen, bedplassen, geen zin om te bewegen, vaak verkouden, bronchitits, astma, scoliose.

Het is dus belangrijk om te blijven controleren en corrigeren. Dit kan ik de ouders tijdens de behandeling leren zodat ze de oefeningen thuis kunnen bijhouden.


Behandeling Dorn /Breussmassage 60 minuten  
€60,00Behandeling Breussmassage 30 minuten €35,00


Bronvermelding : Dorn instituut        


 BREUSS MASSAGE


De Breuss massage is een fijngevoelige, sterke energetische rugmassage die in staat is psychische energetische en lichamelijke blokkades op te lossen. 

Bij hevige wervelkolomproblemen, enorme pijn of zeer verkrampte spieren is de Breussmassage een ideale voorbereiding op de Dorn Methode. Maar de massage kan ook na een Dornbehandeling gegeven worden om de wervelkolom meer te strekken.

Veel tussenwervelkolom problemen, zoals ischias of een chronische hernia zijn met deze methode ongevaarlijk en goed te behandelen.

De zachte Breuss massage van de wervelkolom gaat er vanuit dat er geen versleten tussenwervelschijven bestaan omdat alle cellen ook op hoge leeftijd steeds weer vernieuwd worden.

Het kan de sleutel zijn voor het oplossen van vele problemen in ons bewegingsapparaat, in het bijzonder in het heiligbeengebied.

De massage wordt met de handen uitgevoerd om de rug meer te strekken en de veerkracht van de tussenwervelschijven te stimuleren.

30 minuten : € 35,00

Bronvermelding : Dorn instituut