Tips

Blijf op de hoogte van tips, interessante links en meer op de speciale facebookpagina van Massagepraktijk Wish-U-Well & HSP door de pagina te liken.
Hooggevoeligheid is geen aandoening maar een aangeboren eigenschap.
Het is voor een hooggevoelig persoon belangrijk zich bewust te worden van deze mooie eigenschap, zodat er rekening mee gehouden kan worden. Wanneer je niet leert om te gaan met je hooggevoeligheid kan het een last zijn omdat het zenuwstelsel voortdurend zwaar wordt belast.
Het kan helpen om je levenswijze aan te passen. Kies je eigen manier en ontdek wat jou helpt om je zo goed mogelijk in je vel te voelen.

 • Erkennen en accepteren van je eigenschap.
  Waar liggen je sterke/zwakke punten. Misschien moet je wat minder hooi op je vork nemen en je leven anders inrichten.

 • Rust nemen.
  Of dit nou slaap, pauze of even terug trekken op een stille plek is, maar probeer jezelf te ontdoen van de teveel aan opgeslagen prikkels. Wanneer je met gesloten ogen op bed ligt krijgt je systeem al behoorlijk wat rust.

 • Overprikkeling beperken.
  Bijvoorbeeld je agenda niet te vol plannen. Plan pauzes in op de dag, zorg dat je een middag/avond in de week voor jezelf houdt, zorg dat je jezelf kan opladen met nieuwe energie.

 • Aardingsoefeningen.
  Ga bewust wandelen, voel iedere voetstap en wordt je bewust van je ademhaling. Of stamp met je voeten op de grond of loop op je blote voeten door het gras.

 • Ontspanningsoefeningen.
  Yoga, meditatie, Tai Chi. Het zorgt voor een diepere ademhaling, meer ontspanning, daling van de bloeddruk en je komt meer in balans.

 • Ga de natuur in.
  Schudt bewust even alles van je af. De energie die in de natuur voorhanden is kan helpen je weer op te laden.

 • Sporten.
  Om beter in je lichaam te komen en je te ontdoen van alle adrenaline.
  Kies een sport die het beste bij je past.

 • Beweeg regelmatig.
  Een korte wandeling zorgt voor verfrissing. Neem de trap, ga regelmatig achter je beeldscherm vandaan,
  ga wandelen in de middagpauze.

 • Drink voldoende water gedurende de dag.
  Water zorgt voor het afvoeren van afvalstoffen en maakt dat je je fysiek beter voelt.
  Gebruik het drinken van een glas water meteen als rustmoment.

 • Grenzen stellen.
  Leer "nee" te zeggen. Wat zijn jouw grenzen, hoe zijn jouw gedrags- en denkpatronen en wat is voor jou van belang om goed te kunnen functioneren.

 • Voeding.
  Sommige voeding kan meer spanning of nervositeit geven of je immuunsysteem verzwakken. HSP's zijn ook vaak gevoeliger voor E-nummers of hebben sneller last van een allergie. Vermijdt zoveel mogelijk suiker. Drink niet teveel koffie, zwarte thee en cola (verhogen de hartslag). Gebruik Keltisch zeezout i.p.v. gewoon keukenzout. Extra vitamine B is belangrijk voor een goed functionerend zenuwstelsel, dus een goede multivitamine met gezonde voeding kan ondersteuning bieden. Drink bij onrust kamille of rooibosthee of gebruik kruidenmiddelen als valeriaan of hop.

 • Rooibosthee.
  Kan een gunstig effect hebben op allergische reacties. De stof histamine, die zorgt voor de reactie, wordt door aspalathine en quercetine (stoffen die in rooiboos thee zitten) geremd.
  Daarbij bevat rooibos thee geen cafeïne en nagenoeg geen tannine, waardoor het een gezond alternatief is voor gewone thee.

 • Bachbloesem Rescue Remedy.
  Te gebruiken bij momenten van stress en onrust.

bron: Carlien van der Meulen