Chinese geneeswijze

In mijn (klacht)behandelingen kan ik gebruik maken van diverse Chinese Geneeswijzen.
De meest voorkomende zijn Cupping, Moxa en Guasha.
Op deze pagina vind je wat uitleg over deze technieken.


Wat is cupping?

Cupping is een massagetechniek die binnen de Oosterse geneeswijze veelvuldig wordt gebruikt en ontwikkeld is om gifstoffen en spierkrampen vanuit diepere lichaamsweefsels naar het huidoppervlak te trekken.

Doordat de spieren en de huid goed doorbloed raken, wordt het voor het lichaam eenvoudiger afvalstoffen te verwijderen, met als gevolg een algehele ontspanning.
Cupping heeft een enorme dieptewerking, doordat speciale bokaaltjes vacuüm op de huid worden aangebracht.

Het onderliggende gebied wordt extreem goed doorbloed en het is gebleken dat het effect van cuppen tot zeker 4 centimeter diep in het weefsel doordringt.
Verder kunnen er toxines vrijkomen en wordt het lymfesysteem geactiveerd.

Bij cupping worden enkele cups op de huid aangebracht maar er wordt ook altijd met de handen gemasseerd.
De cups worden vacuüm gezogen waardoor de bloedsomloop plaatselijk wordt gestimuleerd en daarna volgt een massage met de cups en de handen waardoor een diepe doorbloeding verkregen wordt over het behandelde gebied.

Let op: na een cupping is op de plek van behandeling een duidelijke verkleuring te zien. Dit is een normaal verschijnsel en komt door de intense doorbloeding van het weefsel. De kleur van de plek kan verschillen, van rood tot diep paars maar doet geen pijn en zal na een aantal dagen verdwijnen.

Wat is Moxa?

Moxa therapie is een oud onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeswijze (TCG).

Moxa heeft een verwarmende werking. Het kruid (bijvoetskruid, artemisia vulgaris) wordt als een sigaar boven de huid gehouden om het lichaam te verwarmen.

De warmte van de moxa dringt diep door tot de acupunctuurpunten en zal de energiestroom ofwel Qi stimuleren. Kenmerk van moxa is dat het, wanneer je het aansteekt, langzaam opbrandt en heel heet wordt. De uitstraling van 180 tot 200 graden doet aangenaam en weldadig aan en heeft een heilzame werking.

WAARVOOR

Effectief bij klachten waar een vorm van koude, leegte of blokkade naar voren komt.
Bijvoorbeeld bij:

 • Ernstige vermoeidheid.
 • Rust, veiligheid en geborgenheid geven
 • Pijn verlichten
 • Spierspanning en spierknopen loslaten
 • Gewrichten soepeler maken
 • Genezing bevorderen
 • Blessures (kneuzingen en verstuikingen).
 • Verbeteren van littekenweefsel
 • Stuitligging bij zwangerschap
 • Koude handen en voeten 

DE BEHANDELING

Moxa is een mooie aanvulling in combinatie met een massagebehandeling, maar kan ook bijvoorbeeld als "Vlindermassage" gebruikt worden bij wervelkolomproblemen en stress.

VLINDERMASSAGE

Vlindermassage is een massage van de rug, waarbij eenzelfde beweging, de vlinder, steeds herhaald wordt. De behandeling richt zich op één van de belangrijkste centra van ons lichaam : de ruggenwervel. Hier komen alle zenuwbanen vanuit het gehele lichaam samen. Deze zenuwen regelen en besturen de verste uithoeken van ons lichaam en het doel is dan ook het prikkelen van deze banen. De prikkelingen zorgen voor een harmonie en balans tussen lichaam en geest. De massage stimuleert en herstelt de oorspronkelijke werking van de zenuwen. 

Ook de blaasmeridiaan loopt over de ruggenwervels. Deze blaasmeridiaan is met haar 67 punten de langste en oppervlakkigst gelegen meridiaan. Via de rug maakt zij verbinding met alle organen. Zij voert de losgekomen spanningen en afvalstoffen af en herstelt het evenwicht in het lichaam.

Deze massage nodigt het lichaam uit blokkades en oude spanningen los te laten. Het werkt diep door in alle organen van het lichaam en geeft door de warmte, herhaling en zachtheid een diepgaande staat van ontspanning. 

GUASHA BEHANDELING

Guasha maakt onderdeel uit van de Traditionele Chinese Geneeswijze maar is in vrijwel alle oude culturen bekend en werd door artsen en de gewone bevolking toegepast.

GUA betekent “schrapen” en SHA betekent ”gestagneerde energie”. GUASHA betekent letterlijk: "De ziekte eruit schrapen".

Het is een massagevorm met een diepe werking op huid, spieren, bindweefsel en meridianen. Het is gericht op het verwijderen van afvalstoffen uit ons lichaam en het tot stand brengen van een betere doorstroming van chi en bloed.  Dit maakt het een uitstekende therapie voor hardnekkige en langdurige klachten.

BEHANDELING

Deze behandeling kan zittend op de massagestoel of liggend op de massagetafel plaatsvinden . In de behandeling wordt speciale guasha- olie op de huid aangebracht en vervolgens met een schraper oppervlakkig geschraapt.  Op plekken waar blokkades  (afvalstoffen/toxines) zijn verschijnen vervolgens rode plekken.  Deze verkleuring duidt op een blokkade in de circulatie van energie en van bloed, de veroorzaker van pijn. Hoe meer stagnatie hoe donkerder de verkleuring, van rood, donkerrood tot zelfs blauw. Deze kunnen bij een normale conditie verdwijnen binnen 3 tot 7 dagen.

Na de behandeling is het belangrijk om met de behandelde plek uit de zon en wind te blijven omdat de huid "open" is. Het is verstandig om de huid een paar dagen te bedekken en het wat rustiger aan te doen.

Doordat men zich vaker laat behandelen met guasha krijgt men steeds minder verkleuringen, wat betekend dat het lichaam gezond wordt. Deze behandeling zorgt voor een ontgifting van het lichaam. Advies: geen koud of zuur drinken of eten, maar wel raadzaam om nadien extra lauw(warm) water te drinken!!!

WAARVOOR?

 • Hoofdpijn,  migraine, nek- en schouderklachten
 • Rugpijn, ischias,
 • vermoeidheid, stress, burnout
 • bevordert bloedsomloop
 • reinigt van binnenuit
 • ontgift en ontzuurt
 • versterkt de weerstand (immuunsysteem)
 • verbetert werking van het zenuwstelsel
 • vermindert spanning en stress
 • ter preventie (voorkomen van klachten)

AANDACHTSPUNTEN

 • Zorg dat je een uur van tevoren gegeten hebt
 • Kleed je warm aan na een guashabehandeling  (eventueel een sjaaltje in de zomer)
 • Binnen twee uur na het schrapen geen douche, bad, sauna ,(hoogte)zon
 • Drink veel (warm) water na de behandeling